Pápež vyzval Kubáncov na vybudovanie "obnovenej a otvorenej spoločnosti"

27.03.2012 Celý región

Santiago 27. marca (TASR) - Pápež Benedikt XVI. vyzval v pondelok Kubáncov, aby vybudovali "obnovenú a otvorenú spoločnosť". Urobil tak na omši počas prvého dňa svojej trojdňovej návštevy komunistického štátu.

"Obraciam sa na vás, aby ste prebudili svoju vieru, že môžte žiť v Kristu a pre Krista, vyzbrojení pokojom, odpúšťaním a porozumením, že sa môžte usilovať o vybudovanie obnovenej a otvorenej spoločnosti, lepšej spoločnosti, ktorú si ľudia viac zaslúžia a ktorá lepšie odráža láskavosť Boha," povedal počas omše pod holým nebom v Santiagu. Približne 100.000 ľudí sa zhromaždilo na hlavnom námestí v druhom najväčšom kubánskom meste.

Pápežova návšteva vyvolala veľké očakávania, hlavne medzi disidentmi na ostrove a Kubáncami v exile dúfajúcimi, že by mohla urýchliť sociálnu a politickú reformu.

Krátko pred začiatkom omše začal muž neďaleko priestoru pre novinárov skandovať protivládne heslá ako "Preč s revolúciou! Preč s diktatúrou!". Muža odviedli bezpečnostní agenti a nie je jasné, kto to bol a čo sa s ním stalo.

Benedikt XVI. po prílete na letisku v Santiagu povedal, že jeho veľké sympatie majú Kubánci na oboch stranách Floridského prielivu a úprimne dúfa v zmierenie. Rovnako vyjadril sympatie ku všetkým obyvateľom na ostrove, vrátane väzňov. "Mám vo svojom srdci spravodlivé a legitímne túžby všetkých Kubáncov, nech sú kdekoľvek," uviedol pápež.

Kubánsky líder Raúl Castro ho vo svojom príhovore ubezpečil, že jeho krajina podporuje plnú náboženskú slobodu a má dobré vzťahy so všetkými náboženskými inštitúciami. Kritizoval tiež 50 rokov trvajúce americké hospodárske embargo a bránil socialistický ideál pomáhať tým, ktorým šťastie tak neprialo.

Raúl Castro síce začal s hospodárskymi reformami, ale kategoricky odmieta požiadavky - aj z cirkevných kruhov - na širšie spoločenské a politické reformy.

Protesty, ktoré sa na Kube uskutočnili pred pápežovou návštevou, boli potlačené. Podľa informácií opozície cez víkend nakrátko zatkli desiatky disidentov.

Zdroj: AP, DPA
 

Vyberte región